now and then




.........Τι είναι αυτό πάλι;;;; Πάει αυτή...φωτογραφίζει ότι έχει παρατημένο στο τραπέζι της και μας το δείχνει κι από πάνω....! Ε ε ε... ίσως ..αλλά κι όχι ακριβώς..:):) Η αλήθεια είναι πως ξεφυλλίζοντας τα περιοδικά, όπως έλεγα στο προηγούμενο post ( ποοοοολλές μέρες πριν, το ξέρω ), θυμήθηκα ότι κάπου η μητέρα μου είχε μια επανέκδοση του τεύχους 207 της Γυναίκας, έτους 1958, αξίας 6 δρχ... Δε θα έχει ενδιαφέρον να το δω μαζί με το τεύχος 56, έτους 2013, αξίας 4 ευρώ που διαβάζω τώρα; Πόσο έχουν αλλάξει άραγε τα θέματα που πραγματεύεται το αγαπημένο περιοδικό; Για να δούμε......


Λοιπόν προς μεγάλη μου έκπληξη βρήκα πολλά κοινά ανάμεσα στα δύο τεύχη...ναι ναι!! Δείτε εδώ:




 



Θυμίζει κάτι; Τι ;; Όχι; Για να δούμε:






 Τα DIY  άρθρα (κοινώς.. φτιάξτο μόνος σου) έχουν επανέλθει κανονικά και με μεγάλη ποικιλία ιδεών. Το πλέξιμο, η αναννέωση ρούχων με στολίδια ( κάτι θα φτιάξουμε κι εμείς, έχω ιδέα..πήρα και υλικά..έχω οργανωθεί τελοσπάντων!! ) η μεταμόρφωση αδιάφορων υλικών σε χρήσιμα αντικείμενα.


Τα fashion editorials από την άλλη εμφανίζουν ενδιαφέρουσες διαφορές...



    



 οι περισσότερες φωτο φυσικά είναι ασπρόμαυρες και πολλές φορές παρεμβάλλονται και illustrations που παρουσιάζουν τα ρούχα με μια αρτίστικη και ρετρό διάθεση:



  



Αντίστοιχα στη σημερινή γυναίκα οι φωτογραφίσεις είναι και ασπρόμαυρες αλλά σαφώς διαφορετικές.....






τα παιχνιδίσματα με τις σκιές...το ιδιαίτερο μακιγιάζ...η καλλιτεχνική διάθεση...όλα συνθέτουν κάτι παραπάνω από μια απλή απεικόνιση του ρούχου. Μου αρέσει αυτή η εξέλιξη!






Ένα πολύ ευαίσθητο και τρυφερό θέμα όπως είναι η μητρότητα και τα προβλήματα υπογονιμότητας, σίγουρα αποτελεί περιεχόμενο ενός γυναικείου περιοδικού...ποιες συμβουλές έδιναν το 1958 οι ειδικοί; Μέθοδος Οζινό-Κνάους.






Πρόκειται για μια μέθοδο επιλογής των γόνιμων ημερών με οδηγίες και παροτρύνσεις για καλύτερα αποτελέσματα. Κι επειδή το θέμα δεν έπαψε ποτέ να μας απασχολεί...






και στη Γυναίκα του 2013 οι αντίστοιχες συμβουλές...μόνο που διαφέρει πια η μέθοδος καθώς και η αποτελεσματικότητά της ( ευτυχώς!).


 Η διακόσμηση του χθες ....




 

και του σήμερα....






 και μια γλυκιά...διαφήμιση...διαχρονική θα έλεγα...






γιατί υπάρχουν και κάποιες σταθερές αξίες....!!


Βεβαίως και υπάρχουν στα δύο τεύχη σελίδες αστρολογίας...δεν ξέρω γιατί θεωρείται απαραίτητη καταχώρηση στα γυναικεία περιοδικά κάτι τέτοιο..αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση...:)


Οι μεγάλες διαφορές που εντόπισα έχουν να κάνουν με την καθημερινότητά μας πια ως γυναίκες. Οι συμβουλές για το νοικοκυριό έχουν αντικατασταθεί με αφιερώματα σε καριέρες που έχουν ξεχωρίσει και σε άρθρα για σωστότερη διαχείριση χρόνου. Το εκτενές άρθρο για τα πλεονεκτήματα (!) του συνθετικού υφάσματος κρυλόν έχει δώσει τη θέση του σε αντίστοιχα για φίνα υφάσματα,  ενώ κανείς πια δε μας παροτρύνει να αγοράσουμε γούνινο παλτό εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο από...ενυδρίδες!!! Όσον αφορά τις σχέσεις μας με το άλλο φύλο...το τεύχος του 1958 είχε ολοσέλιδο...δεκάλογο της καλής και ήσυχης συζύγου που πρέπει να υπηρετεί και να εξυπηρετεί το σύζυγο - κουβαλητή ( να φέρνει τις παντόφλες και άλλα πολλά! )...Να και κάτι ακόμα που έχει αλλάξει προς το καλύτερο......ή μήπως όχι; Μόλις δημιουργήθηκε σκέψη για επόμενο post.......


Φιλιά!


y ❤️

Comments

  1. Ωραία η αντιπαραβολή. Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν όσα χρόνια κι αν πέρασουν.
    Miss Margaret Cruzemark
    http://margaretcruzemark.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. Η ιστορική πορεία της μόδας στις σελίδες ενός περιοδικού... Η "ΓΥΝΑΙΚΑ" αποτελεί σταθερή αξία!

    Κάτια

    ReplyDelete
  3. Είστε ακριβώς μέσα στις σκέψεις μου! Φιλιά!
    y ❤️

    ReplyDelete

Post a Comment