Healthy burger anyone?




Βεβαίως! Πώς προτιμάτε το δικό σας; Εγώ από.....φασόλια!!

Αλήθεια τώρα, δεν κάνω πλάκα! Στα πλαίσια της αποτοξίνωσης που ξεκίνησα τότε - και έχω ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ξεφύγει από αυτά τα πλαίσια ποοοοολλές φορές! - βρήκα στο goop
 μια συνταγή για μπιφτεκάκια από φασόλια και κινόα και αποφάσισα να τα φτιάξω...αποτέλεσμα; Πεντανόστιμα!

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:
  • 1 1/2 φλιτζάνι βρασμένα φασόλια ( εγώ χρησιμοποίησα μικρά, λευκά φασόλια γνωστά και ως canellini )
  • 1 φλιτζάνι βρασμένη κινόα
  • 1/2 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
  •  1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια , ψιλοκομμένα
  • 1/2 κουταλάκι του τσαγιού μαραθόσπορος κοπανισμένος μέχρι να γίνει σκόνη
  • 2 κουταλάκια του τσαγιού κύμινο
  • 1 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • ελαιόλαδο
  • αλατοπίπερο
Για να είμαι ειλικρινής.. όλα αυτά τα προ βρασμένα με αποθάρρυναν στην αρχή από το να ασχοληθώ με τη συνταγή αλλά τελικά με λίγη προετοιμασία από το προηγούμενο βράδυ είναι αρκετά εύκολο! Δύο κατσαρολάκια με βραστό αλατισμένο νερό, επεισόδιο της αγαπημένης σειράς στο usb - Sherlock  αυτήν την εποχή...ναιαι κόλλημα,το ξέρωω :) - και έτοιμος ο ........κιμάς για τα μπιφτεκάκια!!!

Την επόμενη μέρα λοιπόν γέμισα ένα ποτηράκι λευκό κρασί, Beatles στο πικάπ - τώρα που κολλάνε οι Beatles με τη μπιφτεκοκατασκευή...ΤΙ ΝΑ ΠΩ...άβυσσος! -  και....ιδού η εκτέλεση

Έβαλα ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά κι έριξα μέσα δύο κουταλιές ελαιόλαδο. Πρόσθεσα τα κρεμμυδάκια και τα τσιγάρισα περίπου για ένα λεπτό, ώσπου να μαλακώσουν. Στη συνέχεια έριξα το σκόρδο και τα μπαχαρικά και ανακάτεψα για περίπου ένα λεπτό ακόμα να βγάλουν τα αρώματά τους. Μετά τα άφησα να κρυώσουν.

Μετά τοποθέτησα την κινόα, τα φασόλια και τη φρυγανιά σε ένα μεγάλο μπωλ ανάμιξης. Πρόσθεσα τον μαϊντανό και τα μυρωδικά από το τηγάνι και άρχισα να αναμειγνύω χρησιμοποιώντας αρχικά το ειδικό εργαλείο για τον πουρέ και μετά με τα χέρια ( εάν το μίγμα είναι υγρό προσθέτουμε κι άλλη φρυγανιά ). Τέλος έριξα αλάτι και πιπέρι.

Άφησα το ομογενοποιημένο μίγμα στο ψυγείο για 30' περίπου ώστε να σφίξει λιγάκι. Μετά έπλασα μπιφτεκάκια περίπου ενός εκατοστού πάχος. Έβαλα το τηγάνι που είχα χρησιμοποιήσει για τα μπαχαρικά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά - δεν το είχα καθαρίσει - και έριξα αρκετό ελαιόλαδο ώστε να λαδωθεί ο πυθμένας από άκρη σε άκρη. Έψησα τα μπιφτεκάκια περίπου 5' για κάθε πλευρά, μέχρι να αποκτήσουν καστανό χρώμα και τα περιέλουσα με λίγο χυμό λεμονιού. Έτοιμα!!!






Μπορείτε να τα συνοδεύσετε με σαλάτα και βελούδινη σουπίτσα κουνουπιδιού, όπως εγώ παραπάνω...ή να επιμείνετε στο παραδοσιακό μπέργκερ με ζεστό ψωμάκι, ντομάτα, κρεμμύδι, πίκλες και σος της αρεσκείας σας...το δοκίμασα κι έτσι και είναι εξίσου καλό!

Με ενδιαφέρουν πάρα πολύ αυτές οι χορτοφαγικές εναλλακτικές συνταγές, 
ειδικά όταν είναι δοκιμασμένες....
οπότε...... PLEASE share !!!

Φιλιά!

y ❤️

Some tips: 
  • η κινόα είναι σπόρος θάμνου από τη Νότια Αμερική που αποτελούσε κύρια πηγή τροφής των Ίνκας. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και ω 3 λιπαρά, καθώς και σε μαγνήσιο και σίδηρο. Δεν περιέχει καθόλου γλουτένη. Για να βράσουμε ένα φλιτζάνι κινόα αρχικά την ξεπλένουμε καλά και μετά την τοποθετούμε σε ένα σκεύος με 1 και 3/4 φλιτζανιού νερό και λίγο αλάτι. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι μέχρι να απορροφηθεί το νερό και τα σποράκια γίνουν σπείρες. Τέλος σβήνουμε τη φωτιά, τοποθετούμε χαρτί κουζίνας ανάμεσα στο καπάκι και το σκεύος και το αφήνουμε σκεπασμένο για 5' περίπου. Θα έχουμε ετοιμάσει 3 φλιτζάνια βρασμένη κινόα. Πανεύκολο;;
  • Αντί για ψωμάκι του μπέργκερ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αραβική πίτα ή κυπριακή και να συνοδεύσουμε με...ότι τραβάει η ψυχή μας...:)

Comments

  1. λυπήσου μασ όμως! πεινάμε κιόλας!
    http://catswalldrobe.blogspot.gr/

    ReplyDelete

Post a Comment