Fresh homemade cheese!




Φρέσκο τυράκι φτιαγμένο από τα χεράκια μας....γίνεται γίνεται...χωρίς να πάρουμε τα βουνά και τα βοσκοτόπια........!

Ξέρω ότι η τυροκομία υπάρχει στο μυαλό μας συνδυασμένη με στάνες, αρμέγματα και ...εχμμμ - πώς να το θέσω κόσμια - ιδιαίτερες μυρωδιές!!!! Αλλά τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα από ότι μπορούσα να φανταστώ...


Την ιδέα μου έδωσε η  Rachel Khoo όταν έπεσα πάνω σε μια απλούστατη συνταγή ξεφυλλίζοντας το υπέροχο βιβλίο της. Ήταν μια από εκείνες τις μέρες που ήθελα να φάω κάτι ελαφρύ αλλά διαφορετικό, με άποψη αλλά χωρίς κόπο, χωρίς να χρειαστεί να τρέχω να ψάχνω τα υλικά εκτός σπιτιού και γενικά.... τα ήθελα όλα τελοσπάντων! ( μεταξύ μας είχα και πολλή γκρίνια εκείνο το διάστημα...σε περίπτωση που έστω και ένας δεν το έχει καταλάβει από τα συμφραζόμενα τόση ώρα :) ). Αφού λοιπόν απέρριψα όλες τις συνταγές τύπου steak tartare και quiche lorraine - είπαμε δεν είχα κέφι για πολλά πολλά (!) - έπεσε το μάτι μου σε μια φωτογραφία με μία φέτα φρυγανισμένο ψωμί που είχε πάνω ένα κατάλευκο άλειμμα περιχυμένο  με μέλι...



" Φρέσκο τυρί είναι αυτό;;; Α καλά! Που να τρέχω τώρα για τον εξοπλισμό και να περιμένω ώρες...άστο παράτησε το ....Μα για μισό λεπτό..." ρίχνοντας μια ματιά στα υλικά συνειδητοποίησα ότι τα είχα ΟΛΑ ήδη στο ψυγείο ( ας είναι καλά ο άντρας που πίνει γάλα βιολογικό και τρώει γιαούρτι παραδοσιακό στο πήλινο - ναι αυτό με τα δυο δάχτυλα κρούστα από πάνω!!! ). Το μόνο που έλειπε ήταν το τουλουπάνι ( ή τουλπάνι ) για το σούρωμα...αλλά οποιοδήποτε καθαρό, βαμβακερό ύφασμα ύφασμα την κάνει μια χαρά τη δουλειά - οπότε είμαστε μια φανέλα μείον από τότε!!!


Χρειαζόμαστε λοιπόν:



  • 1 L γάλα βιολογικό κατά προτίμηση, 2% σε λιπαρά ( η συνταγή έλεγε και μη ομογενοποιημένο αλλά αυτό μόνο αν απευθυνθείτε σε κάποιο παραγωγό - εγώ χρησιμοποίησα ομογενοποιημένο και δεν υπήρξε πρόβλημα )
  • 1/2 φλιτζάνι γιαούρτι ζωντανό ή προβιοτικό
  • 6 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
  • μία πρέζα αλάτι ( ή ζάχαρη )
  • 2 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος ( προαιρετικά )
.....κι αυτά ήταν όλα!

Για να το φτιάξω έκανα τα εξής:


Έβαλα το γάλα σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα και το ζέστανα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας σταδιακά, μέχρι να αρχίσει να αχνίζει και να σχηματίζονται μικρές φυσαλίδες γύρω γύρω - προσοχή δεν πρέπει να βράσει! Μετά το απομάκρυνα από τη φωτιά και το άφησα λίγα λεπτά να κρυώσει. Πρόσθεσα το γιαούρτι και το χυμό λεμονιού και το άφησα για άλλα 10 λεπτά, όπου αρχίζει και "κόβει" ελαφρώς. Μετά το έβαλα πάλι πάνω στο μάτι σε μέτρια φωτιά ώστε να βράσει και το παρατηρούσα......


..............στην αρχή δε γινόταν τίποτα.....


..............άντε πάλι νεύρα!


 " Μα μας δουλεύειειειειει, τίποτα δε γίνεται, πάει το γάλα, ένα λίτρο για πέταμα ....@%$#***!"


Κι εκεί που έβριζα κι ετοιμαζόμουν να πετάξω το μίγμα ξεκίνησε κάτι ....ΜΑΓΙΚΟ! Τα συστατικά άρχισαν να διαχωρίζονται και μικρά συσσωματώματα ανέβαιναν σταδιακά στην επιφάνεια μέχρι που σχηματίστηκε μια μικρή, λευκή μπαλίτσα η οποία μοσχοβολούσε!!! Ενθουσιασμός!!!

Σε αυτή τη φάση ήρθε η ώρα της ...φανέλας... Έβαλα το ύφασμα πάνω από ένα μεγάλο μπολ και έριξα προσεκτικά το μίγμα μέσα. Αμέσως το έσφιξα προσπαθώντας να στραγγίσω όλο το υγρό και μετά πήρα τα δύο άκρα και έφτιαξα έναν κόμπο γύρω από μια ξύλινη κουτάλα:





Άδειασα το υγρό από το μπολ και τοποθέτησα πάλι την κουτάλα πάνω στο μπολ:






Και μετά κατευθείαν στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα! Όσο περισσότερο χρόνο το αφήσετε, τόσο πιο στεγνό θα γίνει το τυράκι.






Εγώ πάντως δεν περίμενα και πολύ... Στο μισάωρο ξετύλιξα το ύφασμα και μου αποκαλύφθηκε μια τυρένια μπάλα! Την πασπάλισα με ροζ αλάτι και κόκκους πιπεριού και τη σερβίρισα με μέλι και ζεστές ζυμωτές πιτούλες....









Το στομάχι γέμισε και η διάθεση άλλαξε εντελώς!! Τι λέτε θα το δοκιμάσετε;; Είναι ελαφρύ, υγιεινό, ότι πρέπει για μετά την παραλία και η διαδικασία απόλυτα αγχολυτική...:):)


Άντε σας αφήνω τώρα να πάω για καμιά βουτιά γιατί πολύ @#&***& ζέστη βρε παιδί μου σήμερα ...ΟΥΦ!


Πολλά φιλιά!


❤️

Some tips :


  • Σκέφτομαι την επόμενη φορά που θα το ετοιμάσω να προσθέσω μίγμα από φρέσκα ψιλοκομμένα μυρωδικά και πιπέρι
  • Εάν θέλετε να αποκτήσει το τυράκι την υφή αλείμματος, μπορείτε να το ανακατέψετε με δύο κουταλιές ελαφρά χτυπημένη κρέμα γάλακτος. 

Comments

  1. Να δεις καπου ειχα μια παρομοια συνταγη, ειχα δοκιμασει ενα τετοιο τυρακι απο την μαμά μιας φίλης μου
    και δεν πίστευ αοτι το ειχε φτιάξει στην κουζίνα της!

    ReplyDelete

Post a Comment